De wekelijkse weekend round-up is er weer, met deze keer nóg meer motorsport en de gebruikelijke video en  foto van de week, poll, deze week in autosportgeschiedenis en meer.

Superbike World Championship – Phillip Island
Zonder moeite heeft Carlos Checa de openingsraces van het nieuwe Superbike World Championship-seizoen gewonnen. In race 1 was hij niet bij te houden en ook later op de dag was de Spanjaard onverslaanbaar. Achter hem werd er in de tweede race vol overgave om de tweede positie gestreden, die uiteindelijk gewonnen werd door Max Biaggi.

Race 1

Uitslag:
1. Carlos Checa (SPA)
2. Max Biaggi (ITA)
3. Leon Haslam (GBR)
4. Eugene Laverty (IRE)
5. Marco Melandri (ITA)

Race 2

Race 2
Uitslag:
1. Carlos Checa (SPA)
2. Max Biaggi (ITA)
3. Marco Melandri (ITA)
4. Jonathan Rea (GBR)
5. Leon Haslam (GBR)

Supersport World Championship – Phillip Island
In de productieklasse, de Supersport, was het een stuk spannender. Daar kwam de top drie vrijwel tegelijkertijd over de finish. Op de fotofinish werd duidelijk dat Luca Scassa zichzelf winnaar mocht noemen.

Uitslag:
1. Luca Scassa (ITA)
2. Broc Parkes (AUS)
3. Sam Lowes (GBR)
4. David Salom (SPA)
5. Robbin Harms (DEN)

NASCAR Sprint Cup Series – Subway Fresh Fit 500
In augustus vorig jaar bereikte Kyle Busch iets wat nooit iemand eerder was gelukt: in hetzelfde weekend, op hetzelfde circuit zowel de race in de Camping World Truck Series, de Nationwide Series en de Sprint Cup van de NASCAR winnen. Afgelopen weekend in Phoenix had hij dat bijna herhaald, maar een goede slipstream van Jeff Gordon met nog enkele ronden te gaan, zorgde ervoor dat Busch genoegen moest nemen met de tweede plaats.

Uitslag:
1. Jeff Gordon (VS)
2. Kyle Busch (VS)
3. Jimmie Johnson (VS)
4. Kevin Harvick (VS)
5. Ryan Newman (VS)

NASCAR Nationwide Series – Bashas’ Supermarkets 200
Nadat Kyle Busch op vrijdagavond de Truck Series-race had gewonnen, deed hij dat een dag later nog maar eens dunnetjes over in de Nationwide Series. Ook nu werden de reguliere coureurs door de Sprint Cup-coureurs uit victory lane gehouden, en zelfs uit de complete top vier. Kyle Busch en Carl Edwards vochten een verbeten duel uit, maar Busch liet zich geen ronde uit de leiding zetten door wie dan ook op weg naar zijn 44ste Nationwide-overwinning.

Uitslag:
1. Kyle Busch (VS)
2. Carl Edwards (VS)
3. Kevin Harvick (VS)
4. Ryan Newman (VS)
5. Reed Sorenson (VS)

NASCAR Camping World Truck Series – Lucas Oil 150
Tot slot de Truck Series. Ook zij waren in Phoenix aanwezig. Net als een week eerder in Daytona waren het ook op deze vrijdagavond weer de rijders uit de Sprint Cup Series wie de dienst uitmaakten. Kyle Busch won daar zijn eerste race van het weekend, voor Clint Bowyer, wie net als Busch uitkomt in de hoogste klasse.

Uitslag:
1. Kyle Busch (VS)
2. Clint Bowyer (VS)
3. Ron Hornaday (VS)
4. Johnny Sauter (VS)
5. Austin Dillon (VS)

NHRA Full Throttle Drag Racing Series – 51st Kragen O’Reilly Auto Parts NHRA Winternationals
Zestig jaar na de allereerste NHRA-race, heeft Morgan Lucas de eerste race van het jubileumjaar van NHRA gewonnen. In de Top Fuel-klasse bleef hij jeugvriend en teamgenoot Shawn Langdon voor.

Uitslag Top Fuel:
1. Morgan Lucas (VS)
2. Shawn Langdon (VS)
3. Antron Brown (VS)
4. Del Worsham (VS)
5. Larry Dixon (VS)

British Rally Championship – Rallye Sunseeker International
In Engeland is zaterdag het British Rally Championship geopend met de tweedaagse Rallye Sunseeker International. Op het Engelse grind was de talentvolle Schot David Bogie samen met zijn navigator Kevin Rae de snelste over elf proeven.

Uitslag:
1. David Bogie (GBR)
2. Tom Cave (GBR)
3. Elfyn Evans (GBR)
4. Adam Gould (GBR)
5. Daniel Barry (IRE)

Fórmula Truck – Autódromo Internacional de Santa Cruz do Sul
De seizoensopener van het in Brazilië populaire Fórmula Truck is dit weekend gewonnen door Felipe Giaffone. De voormalig IndyCar-coureur maakt daarmee duidelijk dat hij dit jaar voor zijn derde titel gaat.

Uitslag:
1. Felipe Giaffone (BRA)
2. Danilo Dirani (BRA)
3. Renato Martins (BRA)
4. Beto Monteiro (BRA)
5. Valmir Benavides (BRA)

Top Race V6 – Autódromo Internacional de Santa Cruz do Sul
In het voorprogramma van de Fórmula Truck werkte de Top Race V6 hun achtste ronde af. Juan Cruz Álvarez, wie in 2005 in de GP2 Series uitkwam, schreef de race op zijn naam. Agustín Canapino houdt met een vierde plaats de leiding in het kampioenschap in handen.

Uitslag:
1. Juan Cruz Álvarez (ARG)
2. Marcos Di Palma (ARG)
3. Néstor Girolami (ARG)
4. Agustín Canapino (ARG)
5. Ariel Pacho (ARG)

Rally America – Rally in the 100 Acre Wood
Race 2 van het Noord-Amerikaanse rallykampioenschap is gewonnen door regerend kampioen Antoine L’Estage. Alle ogen waren afgelopen weekend echter gericht op viervoudig kampioen Travis Pastrana. Maar zijn terugkeer eindigde al na twee proeven met een crash.

Uitslag:
1. Antoine L’Estage (CAN)
2. David Higgins (GBR)
3. Dave Mirra (VS)
4. Travis Hanson (VS)
5. Heath Nunnemacher (VS)

Long Beach en de Formule 1 zoals het ooit was. In deze video geeft Patrick Depailler in zijn Tyrrell 008 een demonstratie van wat een rondje op het circuit dat nog altijd een podium biedt aan de snelste raceauto’s ter wereld, inhoudt. De Fransman zou dat weekend als derde eindigen, achter winnaar Carlos Reutemann en lokale held Mario Andretti.

De Eurocup Clio heeft het afgelopen weekend op Dijon-Prenois het testseizoen van de World Series by Renault afgetrapt. Mike Verschuur sloot de zondag door op een kort, droog moment de baan te verkiezen als snelste af. Hij was ruim een seconde sneller dan de verrassend snelle rookie José Manuel de los Milagros, wie deze week de eer heeft om op de foto van de week te staan met deze eigentijdse Clio van het De La Gas-team.

De poll van vorige week ging over toerwagenkampioenschappen. We vroegen toen naar welke toerwagenkampioenschappen jij dit jaar volgt. Het antwoord was duidelijk: het World Touring Car Championship. Geen verrassing, aangezien deze de afgelopen jaren kon rekenen op uitgebreide aandacht van Eurosport.[poll id=”10″]Deze week de vraag of de Formule 1 de vorige week afgelastte race in Bahrein dit jaar nog in moet halen of het eiland voorlopig maar beter kan laten voor wat het is.[poll id=”11″]

“After he does 2012 Olympics, Alex Zanardi wants me to do 24Hrs of Daytona with him. A harebrained idea, but I put it on my bucket list” – @MarioAndretti Mario Andretti

Er is nog één stoeltje te vergeven in de Formule 1. Flashback007 vraagt zich af wie de vacature bij Hispania Racing in zal vullen.

Langzaam maar zeker worden de raceklassen-pagina’s opgevuld. Daar zal dit jaar alle informatie op één pagina te vinden zijn, met de startlijsten, kalenders, winnaars en artikelen van de betreffende klasse allemaal bij elkaar. Neem bovenaan de pagina een kijkje bij jouw favoriete kampioenschap.

Volg ons ook via Twitter en Facebook om op de hoogte te blijven van de nieuwste artikelen, andere mededelingen en met ons in contact te blijven.

Op 1 maart 1997 rijdt Michael Andretti naar de overwinning in de Marlboro Grand Prix of Miami op de Homestead Speedway. De Amerikaan doet dit met een Swift 007.i. Hoewel de eerste race van Swift in CART veelbelovend is, draait het avontuur van de chassisbouwer in de CART Championship Series uit op een fiasco. Zelden is het bedrijf uit Californië opgewassen tegen het geweld van de Lola’s, Penske’s en Reynards. In drie seizoenen worden slechts vier races gewonnen door fabrieksteam Newman-Haas Racing, waarna Swift zich terugtrekt uit het kampioenschap.

Néstor Girolami