Tom Carnegie is afgelopen vrijdag op 91-jarige leeftijd overleden. De op 25 september 1919 in Connecticut geboren Carnegie was meer dan een halve eeuw lang de omroeper van de Indianapolis Motor Speedway en maakte naam voor zichzelf door zijn opvallende manier van spreken. Beroemd werden zijn woorden “It’s a new track record” en “And he’s on it” in de tijden dat de snelheden op de Speedway maar bleven klimmen.

Carnegie werd in 1946 door de nieuwe eigenaar van de IMS, Tony Hulman, benaderd met de vraag of hij naast het presenteren van autoshows ook de Indianapolis 500 voor zijn rekening wilde nemen. Pas in 2006 ging de ‘voice of the Speedway’ met pensioen.

Dario Franchitti
Tom Carnegie was een legende. Hij was een enorm groot onderdeel van de Indianapolis 500 en de Indianapolis Motor Speedway. De eerste keer dat ik naar IMS ging hoorde ik zijn iconische, ‘booming’ stem en ik zal zijn commentaar tijdens de races altijd herinneren. Hij wordt gemist.”

Chip Ganassi

Mijn medeleven gaat uit naar de hele Carnegie-familie in deze moeilijke tijden. Tom was een icoon op de Indianapolis Motor Speedway net zo goed als de Pagoda en Gasoline Alley. De hele racegemeenschap rouwt om zijn overlijden.”

Graham Rahal
Tom Carnegie was een legende van onze sport, een stem en een naam die nooit vergeten zal worden. Ik had alleen gewild dat ik zijn beroemde uitspraken vaker had mogen horen. Het is absoluut zonde om een man kwijt te raken wie in zijn eentje de manier van presenteren van de Indianapolis 500 in de hele wereld heeft veranderd. Ik wens zijn familie en vrienden sterkte en deel mijn oprechte deelname met hen mee.

Michael Andretti
Dit is een droevige dag. Tom was een man apart en was net zo’n groot onderdeel van de Indianapolis Motor Speedway en de Indy 500 als de ‘yard of bricks.’

Hoewel hij er niet meer is, denk ik dat je altijd zijn stem zal blijven horen wanneer je aan de Speedway of de ‘500’ denkt. Hij was de stem van zoveel grote momenten in de historie van deze plek en hij zal nooit vervangen worden. Hij was de beste.

John Andretti
Tom Carnegie zal altijd herinnerd worden. Niet alleen door mij, maar door mijn hele familie. Ik herinneren mij dat ik als kind met mijn vader [Aldo], oom [Mario] en neef [Michael] in de ‘Month of May’ naar het circuit ging en zijn stem en de uitdrukking, ‘A new track record’ hoorde. Dat gevoel dat hij je gaf. Hij gaf je kippenvel. Net zoals wanneer hij ‘he’s on it’ zei. Dat zijn nu historische woorden dankzij Tom.

Alles dat ooit gebeurd is op de Indianapolis Motor Speedway, Tom had een speciale manier om het nog groter, geweldiger dan wat er die dag ook gebeurde, te laten voelen. Het circuit zal hetzelfde blijven, maar de stem niet meer. Tom Carnegie zal voor altijd een onderdeel van de historie van de Speedway blijven. Mijn familie en ik condoleren zijn familie en vrienden.”

A.J. Foyt
Mensen zoals Tom kan je niet vervangen. Ik denk altijd aan hem en een van de hoogtepunten die ik mij herinner is wanneer mensen records breken en je hem met die stem hoorde zeggen, ‘and it’s a new track record.’ Niemand zal dat kunnen vervangen. Hij had gewoon zo’n stem die je niet kan vervangen en het is zonde om zo’n iemand te zien overlijden. Hij was zo lang op Indy en hield zo veel van Indy. We waren goede vrienden. Ik vond hem helemaal geweldig en ik denk dat hij mij ook geweldig vond.

Toen ik [op Pole Day] in ’93 stopte, had ik het zwaar en kon ik geen woord uitspreken, en Tom voelde zich net zo. Ik denk dat hij het verschrikkelijk vond dat ik stopte. Hij vertelde mij later, niet op de p.a., ‘wel, er komt een tijd wanneer we dit allemaal moeten doen, A.J. Ik weet hoe zwaar het voor je was om dit te doen, en ik waardeer het dat je dat interview met mij deed.’ Ik had het met niemand liever willen doen dan met hem, ondanks dat ik daar veel goede vrienden rond heb lopen. Hij wist hoe en wanneer hij vragen kon stellen. Hij wist wanneer er iets niet goed was en hij wist hoe hij daarmee om moest gaan. Ik denk dat je daarmee geboren wordt, dat het niet iets is dat je leert.

Ik heb veel interviews met hem gedaan en over de jaren, wanneer ik over pit lane liep en hij zei, ‘kom eens hier A.J., kom even praten’, dan deed ik dat altijd. Altijd wanneer hij iets van mij wilde, hielp ik hem graag. Ik zal hem missen, we gaan hem allemaal missen.”

Feiten en weetjes

Enkele feiten en weetjes over de 61 dienstjaren van Tom Carnegie bij de Indianapolis Motor Speedway, samengesteld door IMS-historicus Donald Davidson.

  • Tom Carnegie overleed op 11 februari op 91-jarige leeftijd. Hij presenteerde 61 Indianapolis 500’s, 12 Brickyard 400’s en zes United States Grands Prix ten overstaan van miljoenen fans op IMS tussen mei 1946 en mei 2006.
  • Tom Carnegie presenteerde 61 van de 94 Indianapolis 500’s die ooit plaats hebben gevonden. Dat is bijna tweederde sinds de eerste ‘500’ in 1911.
  • Er waren 11 presidenten van de Verenigde Staten in de jaren dat Tom Carnegie de race presenteerde. Tijdens zijn eerste race in 1946 was Harry Truman president. Voormalige presidenten George W. Bush en Bill Clinton, wie beiden in het Witte Huis zaten tijdens Tom Carnegie’s loopbaan, waren in 1946 nog niet eens geboren.
  • Van de 708 debutanten in de Indianapolis 500 tot 2006, maakten 411 hun debuut met Tom Carnegie als omroeper.
  • Alle gebouwen die te zien zijn vanuit het infield van de oval, zijn gebouwd nadat Tom Carnegie zijn debuut als IMS-omroeper maakte. Hoewel sommige gebouwen buiten het circuit ouder zijn, is het oudste bouwwerk dat vanuit het infield te zien is, het Clarian Emergency Medical Center, dat gebouwd is in 1948.
  • Het ronderecord bij Tom Carnegie’s debuut in 1946 was Ralph Hepburns 134,449 mijl per uur. Vijftig jaar later reed Arie Luyendijk een ronderecord van 237,498 mijl per uur, ruim 103 mijl per uur sneller dan Hepburns record. Tom Carnegie zat bij beide rondes achter de microfoon.
  • Het laagste prijzengeld dat in Tom Carnegie’s laatste jaar, 2006, gewonnen werd, was Larry Foyts 192.305 dollar voor de 30ste plaats. In 1946 bedroeg het totale prijzengeld 115.679 dollar, terwijl de als 32ste gefinishte Hal Cole genoegen moest nemen met 600 dollar.
  • A.J. Foyt reed een recordaantal van 35 onafgebroken Indianapolis 500’s tussen 1958 en 1992. Tom Carnegie presenteerde 12 races voor het debuut van Foyt en nog eens 14 nadat hij zijn helm aan de wilgen had gehangen.
  • Toen Tom Carnegie voor het eerst de ‘500’ presenteerde, waren er vijf radiostations in Indianapolis en geen enkele tv-omroep.
  • Minstens 22 coureurs wie met Tom Carnegie op de p.a. raceten, waren de zoon, kleinzoon of kozijn van een coureur wie eerder tussen 1946 en 2006 geracet had op de Speedway.
  • De laatste keer dat fans het broemde “it’s … a … newww … track … record” van Tom Carnegie hoorden, was in mei 1996, toen Arie Luyendijk als laatste coureur het ronderecord verbrak. Op 12 maart 1984 zei Tom Carnegie dit vijf keer in minder dan drie minuten tijd. Tom Sneva verbrak het record in de openingsronde van zijn kwalificatie poging en deed dit in de daaropvolgende drie ronden nogmaals, het kwalificatierecord van vier ronden daarbij ook verbrekend.

In memory of Tom Carnegie